Az első évjárat 1928-ban készült. A 2015-ös évjárat kiegyensúlyozott, szélsőségek nélküli, meleg volt. Bogyózás után tartályban erjedt, az almasavbontás a sangiovese esetében szintén tartályban zajlik, de a bordói fajtáknál használt kisfahordóban. A végleges házasítás főleg nagy fahordókban érlelődött nagyjából másfél évig. Sötét rubinvörös, illatában fafűszerek és piros bogyós gyümölcsök kavalkádja.Kóstolva cseresznye, finom hordós füstösség, erőteljes lecsengés.
100% Primitivo. A szőlő kissé túlérett állapotban kerül kézi szüretre, 70% a termésnek 20 napon keresztül héjon áztatással, míg 30% a farekeszekben veszít nedvességet és így majd egy kései töppedt szőlőformájában kerül feldolgozásra. A területre jellemző vörös szín a vasoxidnak, illetve az igen alacsony átlagos csapadék mennyiségnek köszönhető. A bor szilva, cseresznye lekvár, dohányos jegyeket mutat első pillanatban, majd tovább nyílik bőrős, mandulás karakterrel. A nagyon krémes textúrát a végén kakaó, kávé és egy kevés vanília zárja.
Talán a legismertebb olasz csúcsbor, Bolgheri úttörője, Toszkána ikonja, Olaszország nagykövete. „Italy’s most iconic wine estate” – írta róla Robert Parker a világ első számú borkritikusa. A bor 85% Cabernet Sauvignon és 15% Cabernet Franc házasításából született majd 2 évet érlelődött francia tölgyfa hordókban. Erőteljes, koncentrált, elegáns, komplex bor. Mint a legtöbb évjárat, ez is világklasszis.
Az egyik legnépszerűbb Bolgheri a világon, amely nevét a birtokhoz közeli Macchia del Bruciato erdőről kapta, ahol cinta senesi malacok élnek. Cabernet sauvignon, merlot, syrah házasítás. Gazdag illat: meggy, vanília, kávé, szeder. Kerek korty, sima tannin, frissítő savak, aszalt szilva, feketeribizli, utóízben étcsokoládé. Tartályban és hordóban erjedt, majd összesen egy évig érett barrique hordóban és palackban.
Egy éves érlelés nagy francia hordókban, 100% nebbiolo. Intenzív gránátvörös szín, piros bogyós gyümölcs illatokkal és fűszeres jegyekkel. Kortya bársonyos, dohány, cseresznye, ibolya, hosszantartó lecsengéssel
8-10 napos tartályos erjedést követően nyolc hónapot érlelődött szintén tartályban, majd forgalomba hozatal előtt négy hónapot pihent palackban. Lágy tanninok, szép savak és édes fűszerek.
Az őshonos procanico és grechetto szőlőfajtákat külön-külön szüretelték szeptember végén. Szalmasárga színű, illata intenzív, őszi-, és sárgabarack aromával, virágos jegyekkel. Kortya friss, ásványos, gyümölcsös.
100% chardonnay szőlőből, amelyet kizárólag San Pietro Vernotico és Miner-vino Murge települések ültetvényeiről szüreteltek. Narancssárga virágok, jázmin és fehér őszibarack, friss, lendületes, sós korty, citrusfélék, barack és zöldfűszerek.
Színe élénk szalmasárga zöldes tükröződésekkel. Illata kiterjed a szőlőre jellemző rozmaring aromáitól a bodza virágokig, fehér pépes gyümölcsökig és licsiig.Íze eleinte lágy, majd zamatos és élénk, jó szerkezetű, kiváló alkohol-egyensúlyú. Az aromák tartóssága kellemessé teszi az italt, enyhe és jellegzetes kesernyés jegyet hagy maga után. Tökéletes aperitifként. Ajánljuk kagylóval és tenger gyümölcseivel készült ételek, ízletes halak és sajtok mellé.
Ez a „provence-i stílusú” rozé nagyon halvány rózsaszín színű. Illatában eper, frissen vágott görögdinnye és rózsaszirom üde aromái, ízben ásványos jegyek érződnek. A bor frissítő savú, amely harmóniában van a gyümölccsel, jól lekerekített. Hosszú és intenzív lecsengése egy páratlan eleganciájú rozé jellegzetessége.
A színe sötét, de világos rubin reflexszel. Az illatok karakteresek, intenzív gyümölcsös, rengeteg szeder, cseresznye, erős herbális vonal, fahéj, szegfűszeg, kakaó, édesgyökér és egy érdekes ásványi érintés érezhető. Kóstoláskor nagy testet mutat, kiegyensúlyozott meleg érzést ad, kellemesen diktált alkoholtartalmú, megfelelő frissességgel. A tanninok puhák és nagyon hosszú, kitartó lecsengésűek.
Ez egy telt és húsos pinot grigio, az érett körte és a lédús őszibarack sűrű ízei természetesen gyümölcsös édességet kínálnak, amely illeszkedik a bor gazdag, krémes textúrájához.
Karakteres, minőségi bora azonnal felismerhető keserűmandulára emlékeztető finom zamatáról. Savai harmonikusak, íze hosszan tartó. Hideg sültek, szendvicsek, halászlé és borjúételek mellé ajánljuk fogyasztani.
Régi álmunk valósult meg ezzel a viognier-val, amely a Kisfrancia nagytestvére. Nem titok, az egyik kedvenc fajtánk, amelyet most szeretnénk más stílusban is megmutatni fogyasztóinknak. Illatában és ízében őszibarack, gyömbér, egzotikus fűszerek.
Élénk zöldfehér szín, muskotályos virágos rétre emlékeztető intenzív illat jellemzi. Zamataiban élénk savak és a frissen szedett szőlő jegyei mutatkoznak. Népszerű beszélgetős, társasági bor. Gyümölcsös húshoz, halakhoz, előételekhez párosítják
Sauvignon blanc-unk egyszerre hordoz magában elegáns aromákat és a vad vegetális jegyeket. A zöldes, csalános, mentás jegyeket érett savak egyensúlyozzák ki. Az éretebb alapanyag, enyhe mediterrán beütést kölcsönöz a bornak. A korty egyszerre frissen és zamatos.
Szürkebarát a balatonszőlősi a Málnás-dűlőből. Gazdag, citrusos, lédús darab őszibarackkal, kis mézzel, finom meszes ásványossággal. Hosszú, tartalmas, mégis frissítő.
A korty ropogós, mégis kitelt és finom ízű, gördülékeny, a végén enyhe ásványos zárással. Az 1972-es telepítésű idős tőkékről szüretelt gyümölcs hűtött tartályban erjedt szárazra, majd pár hónapig érett finomseprőn.
Az organikusan művelt fiatal tőkék termését több lépcsőben válogatták, részben spontán, részben bio élesztővel erjedt, acéltartályban, majd finomseprőn érett a házasításig. Élénk, a fajtára jellemző kajszibarackos, citrusos illat sok ásvánnyal, hosszúra nyúló szerkezettel, vibráló savérzettel.
A zengő, pinot blanc, olaszrizling, chardonnay és sauvignon blanc fajtákból készült házasítás illatában friss virágos jegyek, citrusok jelennek meg. A korty ropogós, jól iható, friss és zamatos.
Új arculattal érkezett a pince ikonikus fehérbora, a Loliense. Jól bevált módon szinte változatlanul készül már 17 éve. Közel fele sauvignon blanc, amit chardonnay és olaszrizling egészít ki egyenlő arányban. Az első évjárattól reduktívan, tartályban erjed, sosem volt hordós része. Amikor a három fajta kierjedt, újborként kerül házasításra, majd úgy érik tovább finomseprőn.
Az etyeki borvidék egyik legmeghatározóbb fajtája. Egyedi stílusú bor, ami a hordós érlelés és az összetett erjesztés technológia közös eredménye. Több időpontban szüretelt, utána egyszerre tartályokban, és hordókban (5 hl, magyar tölgy) erjedt, majd 50% kap további 8 hónap hordós érlelést. A cél mindig, hogy egyszerre legyen jelen a könnyed trópusi gyümölcsös harmónia és a komplex, érlelt test, az elegáns savgerinc.
Gazdag, sokízű és lendületes chardonnay Rakaczki Gábor műhelyéből, az egykori tokaji tisztikaszinó pincéjéből. Több dűlőből válogatva, tartályban iskolázva, 3 hónapon át finomseprőn érlelve készült. Barack, alma, kis friss akácméz és finom kövesség.
Forró évjárat gazdag és gyümölcsös birtokbora. Használt hordóban erjedt és érett, már most is izgalmas, sokízű, pedig még a palackos érlelés elején tart a bor. Mentás, virágos illat, almás, citrusos, vastag korty.
Amforában erjedt és érlelődött móri ezerjó. Illatában akácvirág, csonthéjas gyümölcsök, érett alma, trópusi gyümölcsök és fehér bors aromája köszön vissza. Izében a gyümölcsök dominálnak - grapefruit, őszibarack, trópusi gyümölcsök, élénk savérzet mellet elegáns, harmonikus bort kóstolhatunk, mely könnyen párosítható tészta ételekhez, halételekhez vagy akár salátákhoz.
A Bács-Hajagos-dűlő kötött, magas agyag- és bazalttartalmú erdőtalaján 2014-ben telepítettek Balázsék olaszrizlinget. Az alacsony terhelésű tőkék termését kézzel szüretelték, majd naturális élesztővel, beoltva, tartályban erjesztették, és a harmadát mindössze pár hónapig érlelték 500 literes tölgyfahordóban. Csontszáraz, érett és krémes korty, erős badacsonyi és jellegzetesen olaszrizlinges karakter.
A Bács-Hajagos-dűlő kötött, magas agyag- és bazalttartalmú erdőtalaján 2014-ben telepítettek Balázsék olaszrizlinget. Az alacsony terhelésű tőkék termését kézzel szüretelték, majd naturális élesztővel, beoltva, tartályban erjesztették, és a harmadát mindössze pár hónapig érlelték 500 literes tölgyfahordóban. Csontszáraz, érett és krémes korty, erős badacsonyi és jellegzetesen olaszrizlinges karakter.
35 éves tőkékről szüretelt furmint, hárslevelű és kabar aszúsodott szemeiből készült desszertbor. Halvány arany szín, illata friss, trópusi gyümölcsökkel, aszalt barackkal teli. Gazdag, ásványos, a sav-cukor kettősének játékossága teszi izgalmassá, telté a kortyot.
Konyári Dani ismét a brit grafikus, Jackie Morris rajzai közül választott, amikor új roséjának címkéjét terveztük. Három bordói fajta és kevés kékfrankos házasítása egy kimondottan szép szüretből. Tartályos erjesztés, rövid érlelés, szeptemberi szüret, decemberi palackozás.
A 2020-ban újra gondolt Sauska Rosé az új évjáratból is inkább a finomabb és elegáns provanszi hangulatot viszi tovább, kékfrankos, merlot és syrah fajtákkal. Tiszta illatok, finom részletek, pirkadt éppen rózsaszín megjelenés, őszibarack és eper. A kortyban citrus, mandarin, mély ízek mellett élénk frissesség.
Bordeauxi házasítás, alapja a az Ördögárokból származó cabernet sauvignon, mellette a Konkoly és Kopár dűlők merlot-ja és cabernet franc-ja. Színe mély, sötét rubin, illata nagyon intenzív, tele ibolyás, édes fűszeres, zöldfűszeres jegyekkel. Testes, gazdag, nagyívű bor, selymes tanninokkal, finom textúrával.
Villány déli lejtőjén szőlőink ölelik körül a Kővillát, amely hosszú ideje tanúja a borvidék fontos eseményeinek – ez az épület ihlette válogatásunkat. Ezt a bort 300 literes tölgyfahordókban érleltük több, mint 2 évig. Illatában az édes fűszerek keverednek az érett, erdei gyümölcsökkel. Telt, bársonyos zamatú és intenzív, hosszan tartó ízű vörösbor.
Mély gyümölcsössége, intenzív fűszeressége mellett feszes ásványossága az, ami először feltűnik. Gombás, köves, csokoládés és vérnarancsos illat keleti fűszerekkel. Magas energiájú bor a kékfrankos és kadarka markáns fűszereivel, a pinot noir kedvességével és a bordói fajták fekete gyümölcsével.
Villányi klasszikus, a legtöbbre tartott bordói fajtából, csillagvölgyi idős tőkés területekről. Tartályban erjedt, majd használt hordóban érett másfél éven át. Paprika, szeder és finom hordófűszerek, füstölő és étcsokoládé.
Új köntösben, a megszokott nagy minőségben: hordós, vastag, rendkívül gazdag, tiszta, érett, rétegzett. Nem Burgundia, inkább test és mélység.
A válogatott szőlő tartályban erjedt héjon, majd nagy ászokban és használt öthektós hordókban érett 1 éven át. A szőlő első felénél a savakra koncentráltak, a végeredmény így lett rétegzett és elegáns.
A jónevű villányi Makár-, Konkoly-, Kopár- és Ördögárok dűlők termése, nagyobb részben bordói fajtákkal és egy-egy helyi hőssel: a fűszeres, meggyes kékfrankossal és a szilvás, vibráló kékoportóval. Mélyvörös szín, málnás, szedres, érett szilvás illat, közepes test sok-sok gyümölccsel, hosszú korttyal.
Bocor dűlőből származó, hozamkorlátozás mellet termett különleges fajta. Bock Valér szelekciós borcsaládjának részét képezi, az erjesztést követően új tölgyfahordóban 14 hónapig érlelődött. Élénk gránátvörös szín jellemzi, aromavilágában édes fűszerek, túlérett gyümölcsök, mangó, kókusz érezhető, melyet az új hordós érlelésből származó csokoládés, vaníliás, fahéjas jegyek kísérnek. A korty kerek, telt tanninjai bársonyosak, lecsengése hosszan érezhető, karakteres, mégsem tolakodó.
100%-ban Kékfrankos szőlőből készült, több különböző dűlőből, többféle feldolgozási módszerrel és érlelési technikával. Két hétig erjedt héjon, a préselés után a fele műanyag tartályban, másik fele fahordóban érlelődött kb 2 évet. Adalék és segédanyagmentesen, kén hozzáadása nélkül készült natúr bor. Bontás után pohárba kitöltve szépen nyomon követhető a változás, amit az oxigénnel való találkozása, illetve hőmérsékletének változása segít elő. Fogyasztás előtt érdemes egy icipicit behűteni, jól áll neki, ha kicsit hűsebb, s ha onnan melegszik a pohárban szobahőmérsékletűre.Mély struktúrája és közepesen testes karaktere mellett megtalálhatók a friss piros és fekete bogyós gyümölcsös jegyek is, háttérben enyhe őszi erdős jelleggel.
Mélyvörös szín, szélein lila reflexekkel. Kávé, kakaó, szárított gyümölcs illata. Koncentrált ízek, érett tanninok és gyümölcsösség halmozódik fel a hosszú lecsengésében. A savkarakter szépen támasztja alá a bor kerek szerkezetét.
Az Etyeki Kúria kínálatának szilárd és meghatározó bora. Kiemelkedő eredményt ért el a pince által évről-évre megrendezésre kerülő vertikális kóstolón. Illatában cseresznye, friss ringlószilva, meggy, szerecsendió, szegfűszeg. Ízében lédús meggy, vörösáfonya, édes fűszerek, szamóca.
Biodinamikus művelésű szőlőből, szüretlen, derítetlen töltéssel került palackba ez a muzslai pinot noir. Kitöltve először gyógynövényes illat fogad, majd a pohárban nyílva átmegy egy kellemesen fűszeres és gyümölcsös irányba. A kortyban precizitás, elegáns hordóhasználat, kerek savasság és cseresznyés gyümölcsösség.
Újabb évjáratú Merlot bújt ki a kalapból, ezúttal több fával, rövidebb érleléssel, az elődeinek megfelelő érett és gazdag karakterrel. Illatában szilva, szeder, érettségre utaló jegyek, sok fűszer. A korty bársonyos, a frissességet nem elfedően telt. Ízében piros és kék bogyós gyümölcsök, bors, szegfűszeg, rózsabors és vanília aromái jelennek meg.
Meleg és barátságos ízű, semmiképp sem hömpölygő vagy nehézkes, inkább élénk, nagyon jó tartással. Cassis, szeder, mindenféle fekete gyümölcs a finoman lédús kortyban.
Az egyik legjobban várt bor a magyar borpalettán minden évben. Kifejező illat, a korty édes hordófűszerekkel indít, csoki, kakaó, füst, szivar, majd érett gyümölcsök, szilva, meggy. Élő, izgalmas, nagyon sűrű és hosszú bor.